Kontakta oss    

Squaredansens 10 Kom Ihåg

10 KOMIHÅG INOM SQUAREDANS

 • Squaredans är en fritidssysselsättning utan tävlingsmoment.
 • Var alltid korrekt klädd vilket innebär långärmad skjorta för mannen och kjol för kvinnan. Bär alltid din badge väl synlig.
 • Gör inte upp i förväg vilka som ska dansa i en speciell square. Gå inte upp i en square utan att ha en partner (plats får dock reserveras för partnern). Gå inte förbi en square där det fattas ett par. Gena aldrig igenom en uppställd square.
 • Sitt inte när det fattas ett par eller en dansare. Om du vill vila, gå någonstans där du inte riskerar att bli tillfrågad. Bjud upp nya dansare och gäster.
 • Hälsa gärna på de andra i squaren. Etiketten kring squaredans varierar mellan olika länder. Var uppmärksam och ta seden dit du kommer.
 • Squara inte upp utan att behärska programmet. Om något går fel, gör det bästa av situationen genom att ”squara up” eller forma lines. Acceptera och erkänn när du gör fel, men var inte arg eller ledsen varken på dig själv eller någon annan.
 • Dansa korrekt - utför callen enligt definitionerna. Dansa mjukt, inga ryck, knuffar eller sparkar. Låt inte dina glädjetjut överrösta callern.
 • Var inte en som vet allt. Låt callern vara instruktör. Var tyst och uppmärksam även om du kan det call som gås igenom. Andra i squaren kan behöva lyssna. Vill du diskutera något, gör det efter dansen.
 • Lämna aldrig en square hur dåligt det än går. Fortsätt att dansa och ha roligt.
 • Bryt alltid squaren efter avslutad tip och bilda en ny square med andra dansare.
 •  

  Slutord:
  Använd dessa regler med sunt förnuft och gott omdöme!
  Det är inte meningen att de ska förstöra dansglädjen utan tvärtom!

  Bakgrundstankar till 10 Komihåg inom squaredans

  1. Squaredans är en av hövlighet, hänsyn och vänskap präglad sällskapsdans och ingen tävlingsdans.
  2. Det är dags att lätta på kravet med kort kjol och vid underkjol. Då man av och till kan se att herrar dansar iförda hatt är det bra att påpeka att detta är olämpligt. Det är upp till den enskilda klubben att bestämma om squaredanskläder får bäras av ograduerade dansare. Personlig hygien är viktig i alla aktiviteter där folk tränar energiskt nära varandra. Att bära badge är viktigt även på kurskvällarna, speciellt när man fått nya dansare i klubben.
  3. För att undvika statiska squarer är första meningen viktig. Likaså är det viktigt att söka upp en partner före nästa tip och inte ställa sig i en square och vänta på att någon skall komma och fylla platsen. Detta kan leda till att det tar lång tid innan dansen kommer igång eller tråkigheter om ett par kommer.
  4. Vill man vila men ändå titta på dansen kan man gå ut ur danslokalen tills tipet börjat och alla squarerna blivit fyllda och därefter återvända. Att nobba om man blir uppbjuden eller sitta kvar i lokalen utan att ställa upp i en square där det fattas dansare kan uppfattas som att man inte vill dansa med just dessa dansare.
  5. Att hälsa på de andra i squaren behöver inte innebära att man skakar hand, det kan ofta räcka med att ta ögonkontakt, nicka och le mot varandra.
  6. Dansarna bör upplysas på kurserna om att inte gå upp och dansa på en nivå innan man lärt sig alla call som ingår. Att man ska squara upp eller bilda lines om squaren bryter ihop bör läras ut redan på nybörjarkurserna. Likaså att inte bekymra sig om damen bredvid är rätt dam efter ett break. Le även om du är arg på dig själv för att ha felat. De andra i squaren kanske annars tror att du är arg på dem.
  7. Om alla behärskar sin ”nivå” innan man dansar på offentliga danser, behöver vi inga ryck och knuffar. Låt bli att svinga en extra gång med din partner. Det kan försena en allemande left med cornern som kanske redan väntar. Snurra och sväng inte damen om hon ogillar det. Låt henne bestämma, ingen har fått ont i armen av en utebliven twirl.
  8. Tänk på att man alltid kan lära sig något nytt och att man alltid kan bli bättre eftersom man aldrig blir fullärd.
  9. Försök att visa att du trivs även om du skulle ha tråkigt, kanske har de andra i squaren riktigt roligt. Fortsätt dansa och ha roligt, du strandsätter tre par om du lämnar squaren!
  10. Sätt inte upp squarer med på förhand bestämda par. Man förolämpar då andra dansare och deras kunnande och sätter squaredansens demokratiska egenskaper ur spel. Skulle man trots allt vilja göra detta vid något enstaka tillfälle, gör det snyggt och diskret så ingen blir sårad.

  Dokumentet finns att hämta från SACT